Szeret? Nem szeret?

A szeretet mindenkiben jelenlévő érzelem. Nem mérhető és nem minősíthető. A szeretet végtelen. De honnan tudom, hogy szeretnek? Honnan tudja a férjem, a feleségem, a gyermekem, vagy bárki más, hogy szeretem? Gondolatok - nem csak a szeretetnyelvekről...

Minden kapcsolatunkban jelen van a szeretet. Így vagy úgy. Egy érintésben, egy ölelésben, egy pillantásban, egy cukorkában, egy kivasalt ingben, egy jó szóban, egy figyelemmel teli beszélgetésben, vagy egy közös sétában.

Önértékelési problémáink, másokkal való konfliktusaink gyakran onnan erednek, hogy nem érezzük, hogy szeretnek bennünket. Ilyenkor begubózunk, és még kevésbé tudjuk kimutatni mi magunk is a szeretetet. Pedig csak figyelem kell hozzá, és némi tudatosság.

Ehhez két dolgot érdemes megvizsgálnunk:
– mi az, ami által úgy érezzük, hogy szeretve vagyunk? Mi az, ami által feltöltődünk?
– mi az, ami által a másik ember érzi, hogy szeretjük? Mi az, ami által feltöltődik?

A testi érintés, a dicséret, a minőségi idő (figyelem), a szívességek és az ajándékok mind a szeretet kifejezésének különböző formái: a szeretetnyelvek. Így hát feltehetjük a kérdést:
– mi az én elsődleges szeretetnyelvem?
– mi a másik elsődleges szeretetnyelve?

Ha a párod minden nap virágot hoz neked (ajándékozás), de te csak arra vágynál, hogy megöleljen (testi érintés); vagy ha elhalmoz bókokkal (dicséret), pedig te jobban örülnél egy közös sétának (minőségi idő) – akkor úgy érezheted, hogy nem szeret. Pedig csak máshogy szeret. Pedig csak egy másik szeretetnyelven (talán a sajátján) beszél hozzád.

Figyeld magad és szeretteidet, mi az elsődleges illetve másodlagos szeretetnyelvetek, és szóljatok egymáshoz ezeken a nyelveken. Mindenki azon, amelyik a másik számára értékes.

Így amikor egymás szeretetnyelvén beszélünk, kölcsönösen feltöltődünk. Úgy érezzük, figyelnek ránk, tudják, mi a jó nekünk, és hogy szeretnek bennünket. A szeretet óriási erő. Falakat képes lebontani, sebeket begyógyítani. Egy szülő-gyermek viszonyban, egy párkapcsolatban vagy bármilyen emberi kapcsolatunkban.

Így hát arra bíztatlak, kedves Olvasó, hogy tudatosítsd, mi a Te szeretetnyelved, és mi a szeretteidé. És használjátok őket, beszéljetek egymással ezeken a nyelveken. Mesterkulcsot kaptok így egymáshoz, amely a Boldogság kapuját nyitja.

Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében vagy az ebből készült A szeretet öt nyelven beszél című cikkemben mind az öt szeretetnyelvről olvashatsz bővebben.

Dénes Éva

Érzelmi Intelligencia Tréner

70/347-44-47
Scroll to Top